“Yaşlı nüfusun yoksullaşması, çok boyutlu bir soruna dönüşmüştür”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer emeklilerin ve dul yetimlerin düşük maaşa mahkum edilerek enflasyona ezdirilmeleri yanında memur emeklilerine de verilen sözler tutulmadığı gibi yapılan düzenlemeler ile hak kaybı yaşadıklarını söyledi.

Devlet Memurları Kanununa göre görev yapmış ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekli olmuş, emekli memurların müktesep hakları 657 sayılı Kanuna ve Emeklilikleri de 5434 sayılı kanuna göre düzenlendiğini belirten CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer Memur ve Memur Emeklilikleri aylıkları beraber belirlenip, Memurlara yapılan artışlar otomatik olarak aynı oran ve miktarda Memur Emeklilerinin aylıklarına yansıtılarak geçim sıkıntısı yaşamamaları sağlanıyordu.

11 Mayıs 2023 günü seçim öncesi Hak-İş kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En düşük memur maaşını 22.000 TL seviyesine yükseltiyoruz. Maaşlardaki bu artışları otomatik olarak memur emeklilerimize de yansıtıyoruz. Bakanımıza, yasal tarih olan temmuz ayına kadar bu çalışmanın tamamlanması için gereken talimatları verdim” diye vaatte bulunmuştu. 14 Temmuz 2023 tarih ve 7456 sayılı Torba Yasa ile 375 sayılı KHK’ya Ek 40 madde eklenerek memurlara yapılan Seyyanen ilave ödemesi Memur Emeklilerine yansıması gerekirken Memur emeklilerine artış yansıtılmadı.” dedi. Gürer, “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Seçim öncesi yaptığı  konuşmasında   “Birinci dereceye inen ve şartları tutan tüm memurlarımızın 3600 ek gösterge hakkından yararlanabilmesini sağlayacağız. Memurlarımız gönüllerini ferah tutsunlar, müsterih olsunlar. Bize güvenmeye, hükûmetlerine inanmaya devam etsinler. Biz hiçbir çalışanımızın hakkını yemeyiz, yenilmesine de izin vermeyiz” dediğini de hatırlatarak seçim öncesi verilen sözler geçen bir yıllık süreçte uygulamaya geçmedi ve seçim bitti. Sözler unutuldu” dedi.

 EMEKLİ MEMUR MAAŞI DA DÜŞÜK KALDI

Enflasyon karşısında emekli, sabit ve dar gelirlilerin ezildiğini ve açlık sınırı altında yaşama mahkum edildiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Memur emeklilerine verilmesi gereken hakları da verilmedi. Anayasamızda var olan Adalet, Sosyal Devlet, Eşitlik ilkeleri adeta bu iktidar döneminde unutuldu.5434 sayılı Emekli Sandığı kanununun 41/b bendinde “Memurların emekli olurken aylıkları belirlenirken 25 yıl hizmet yılı olanlara vazife aylığının %75’i, 25 yıldan fazla olanlara her yıl için +1 puan fazlası üzerinden bağlanır” hükmü açık olduğu yapılan düzenleme ile bu oranlar fiili olarak yüzde 41’ler seviyesine düşürüldü. Bu düzenleme önemli hak kaybı yarattı” dedi.
Gürer “Memur Emeklileri önemli hak kaybına uğratılması, enflasyon karşısında korunamaması yarattığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, “Memur Emeklileri Emeklilik sisteminde dikkate alınan çalışma süresi, yaş, eğitim, kademe-derece, kariyer gibi kriterler ortadan kaldırılarak tüm kesimler en düşük emekli seviyesine indirildiğini ve “emekli memurun yaşadığı hak kaybı halen çalışan memurlarda da gelecek kaygısı yaratmakta ve emeklilik düşünenlerin emeklilikten vazgeçmesine neden olmaktadır. Bu haksızlıklar giderilmelidir” diye konuştu.

Bunları da Okuyabilirsiniz

BAŞKAN DEMİRÇALI’DAN 19 MAYIS MESAJI

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir