Kozan’ın kurtuluşu kutlu olsun

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü dolayısıyla ilçede düzenlenen kutlama programına katıldı.

Sivil ve askeri erkanın hazır bulunduğu, Kozanlıların katıldığı programda konuşan Başkan Zeydan Karalar, memleketi kanları pahasına savunan, vatanı düşman işgalinden kurtaran Kuvayı Milliye’ye özel saygı ve sevgilerini iletti.

KOZANLI VE ADANALI OLMAK GURUR VESİLESİ VE AYRICALIKTIR

Tarih yazan Kozan’da, tarih yazan Kozanlılarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar, “1919’da Kozan’ı işgal eden Fransızlar, Ermenilerle birlikte katliamlar yaptılar. Bunun üzerine Kozanlılar Sivas Kongresi’ne giderler ve Mustafa Kemal Atatürk’e canları pahasına Kozan’ı savunmaya hazır olduklarını söylerler. Bunun ardından Mustafa Kemal Atatürk, Kozan’da Kuvayı Milliye’nin güç oluşturmasını sağlar. Sonrasında büyük mücadeleler olur. Kozan halkı ve Kuvayı Milliye işgal altındaki Kozan’ı sarar ve işgalcilere her türlü desteği engeller.

Nihayetinde direniş kuvvetleriyle mücadele edemeyen Fransızlar Kozan’ı terk etmek zorunda kalır. 2 Haziran’da Kozan kurtulur. Kozan Türkiye’de işgalden ilk kurtarılan yerlerdendir. Adana da Milli Mücadele’de, Fransızlara ve Ermenilere karşı verilen savaşta ilk kurtarılan yerdir. İlçeleriyle birlikte Adana, verilen olağanüstü mücadele sonucunda Türkiye’de düşman işgalinden ilk kurtulan yerdir. Adana’da verilen mücadele sonucunda Fransızlar ateşkes istemek zorunda kalır.

Görüşmeler yapılır ve böylece TBMM’nin dünyada ilk kez tanınması da gerçekleşmiş olur. Adana’nın Kurtuluş Mücadelesi’ndeki ilk önemli rolü Mustafa Kemal Atatürk’e Milli Mücadele hissini vermesi, ikincisi de TBMM’nin dünyada tanınmasını sağlamasıdır. Dolayısıyla Kozanlı olmaktan, Adanalı olmaktan ötürü gurur duymalıyız” dedi.

Bunları da Okuyabilirsiniz

Hekimler 14 Mart Kahvaltısında Buluştu

Adana Tabip Odası olarak 14 Mart Tıp Haftasında bir dizi etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Adana Tabip …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir