“Yatırımcılar için en güvenli limanız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aplarslan Bayraktar, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Shanghai Elektrik Yonetim Kurulu Başkanı Lin Hua ve yönetim kurulu üyeleri Emba Elektrik Üretim A.Ş. Ceo’su Mete Bülgtn’ün ev sahipliğinde Emba Hunutlu Termik Santralını ziyaret etti.

Enerji Bakan Yardımcısı  Alparslan Bayraktar, Emba Hunutlu Enerji Santralı’nın Türkiye için büyük önemi olduğunu belirterek, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için güvenilir ülke olduğunu bildirdi. Bayraktar, “Yeraltı ve yerüstü kaynakları, coğrafi konumu ve hızlı yürüyen bürokrasisi ile yatırımcılar için en güvenli limanız” dedi. 

Çin Halk Cumhuriyet Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin bu yatırımın Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetine duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Shaobin, Emba Hunutlu Enerji Yatırımı ile Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da ileri taşınacağına değindi. 

EMBA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI DA KURUYOR

Emba Enerji Santralı, Yumurtalık İlçesi, Sugözü (Hunutlu) köyü yakınlarında yeralıyor. Emba Elektrik Üretim AŞ’nin yatırımını gerçekleştirdiği 2×660 megawatt gücündeki Enerji Santralı’nın inşası tamamlandı. 1. Ünitesi bu yıl 18 Haziran’da 2. Ünitesi de 3 Ekim’de üretime basladı. Tesis 1320 megawaat toplam güçte  tam kapasite çalışarak, Türkiye Enerji piyasasında yerini aldı.

Emba’nın yapımını gerçekleştirdiği ithal kömür yakıtlı enerji santralı, Türkiye’nin enerji üretiminde arz güvenliği açısından oldukça önemli bir yatırım.

Yılda toplam 11 milyar kilowatt saat elektrik üretimini gerçekleştirecek olan Emba, aynı zamanda Hybrid Enerji Üretim Yönetmeliği kapsamında 100 megawatt güneş enerjisi yatırımına da fiilen başladı. 2023 yılı sonlarına doğru 100 megawat güneş enerjisi yatırımı tamamlanacak.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar’ın santral ziyaretine Shanghai Elektrik  Yönetim Kurulu Başkanı Lin Hua, Shanghai Elektrik Gen.Yrd.Mr.Pan Longxing, Shanghai Elektrik Hukuk Müşaviri Mr.Wu Ming, Yön.Kur.Sekreteri Ms.Lu Jing, Uluslararası İlişkiler Departman Direktörü Mr.Hong Ming’de katıldı.

Enerji sektöründe önemli bir yeri olan Eren Holding’ten Emir Eren,  Diler Holding’ ten Samim Yazıcı da heyette yeraldı. Eren Holding toplam 2.850 megawat gücünde, Diler Holding ise 1.320 meagawaat gücünde enerji santraline sahipler.

Emba Elektrik Üretim A.Ş. Ceo’su Mete Bülgün de Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye doğrudan ilk ve en büyük yatırımının ülkemiz ekonomisine ciddi katkıda bulunduğunu belirterek, enerji açığının kapanmasında büyük öneme sahip olduğunu bildirdi. Bülgün yatırımın başladığı ilk günden bu yana başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanlığı’na, İlgili bakanlıklara, vali, kaymakam ve diğer yetkililer ile yöre halkına teşekkür etti.

 

Bunları da Okuyabilirsiniz

SEYHANLIDAN SEYHANLIYA SEYHAN PROJELERİ

Seyhan Belediyesi 2025-2029 stratejik plan hazırlıklılarını Seyhanlıların katılımına açtı. “Seyhanlıdan Seyhanlıya Seyhan projeleri” adı verilen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir