“Yanlışta ısrar etmeyin”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasadı yeni tamamlanan patates ile kuru soğanda ‘gıda raz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması’ gerekçesiyle ihracatın kısıtlanmasına tepki gösterdi. AKP iktidarının yanlış politikalarla neden olduğu ekonomik krizin faturasını yine üretici ve tüketicilere çıkardığını belirten Barut, “Tarımsal üretimde çiftçi desteklenip maliyetler düşürülse yurttaşlarımız da uygun fiyatlarla alıp tüketebilir. İhracatı kısıtlayarak gıda enflasyonunu düşüreceğini sananlar yanılıyor. Çünkü bu yapılınca üretim dengesi bozuluyor, çiftçi tarımdan uzaklaşıyor, fiyatlar yine yükseliyor. Olan çiftçi ve tüketiciye oluyor” dedi.

“ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERE DARBE”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün duyurduğu “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ” kapsamında taze patates ve kuru soğan ihracatına kısıtlama kararını sert sözlerle eleştiren Ayhan Barut, “Ülkemizde patates hasadı son olarak İç Anadolu Bölgesi’nde daha geçen hafta tamamlandı. AKP yine bildik adımları attı, tüm zorluklara rağmen üretip hasat sevinci yaşamak isteyen çiftçimize yine hayatı zehir etti. Patates üreticilerine ve dolaylı olarak tüketicilere vurulan bu ihracat kısıtı darbesini kınıyoruz” diye konuştu.

“YANLIŞI KÖRÜKLÜYORLAR”

AKP’nin yanlış ekonomi politikaları sonucu enflasyonun fırladığını, zamların sağanak gibi yağdığını, çiftçilerin üretim maliyetlerinin arttığını, halkın da alım gücünün sıfırlandığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Maalesef ülkemizde her gün derinleşen ekonomik krizin bedelini üreticilerimiz, esnaflarımız ve halkımız ödüyor. AKP kendisinin neden olduğu sorunları başka sorunlara yol açarak çözeceğini sanıyor. Yaşanan ekonomik krizle birlikte üretenlerin mağduriyeti her geçen daha da artıyor. Zirai ilaçlar, tohum, gübre, mazot, elektrik ve sulama giderleri adete el yakıyor. Artan maliyetlerin altında çiftçiler üretemiyor. Bunu aşmamız gerekirken şimdi ihracat kısıtlamasıyla hem üretenleri hem tüketenleri cezalandırıyorlar. Geçmişte defalarca sıfır gümrük vergilisi ithalata giriştiler, ihracatı kısıtladılar. Sorunlar çözüldü mü? Elbette hayır. Çünkü gıda enflasyonu ve yüksek fiyatlar böyle çözülmez. Üretimi ve üreticiyi desteklerseniz, maliyetleri düşürüp sürdürülebilir üretimin önünü açarsanız çare bulursunuz. Böyle olursa üreten de tüketen de rahat bir nefes alır. İhracatı değil ithalatı kısıtlayın. Çiftçinin belini büken gübre, zirai ilaç ve mazottaki vergileri sıfırlayın. Tüketicilerinizin mutlaka ucuza tüketmesi sağlanmalı ancak ihracatı kısıtlayınca fiyatlar düşmüyor. Bu yanlış adımlar nedeniyle üretime darbe vuruluyor. Çünkü üreticilerimiz üretimden uzaklaşıyor ve arz talep dengesi bozuluyor. Yani fiyatlar yükselişe geçiyor hemen. Üreticilerimiz desteklense, patates ve soğan üretimi sübvanse edilse, maliyetler düşürülse ucuza mal eden çiftçi rahat eder, insanımız ucuza tüketir. Derhal bu akıl almaz yanlıştan dönüp çiftçimize ve tarıma destek olun. Bunu yaparsanız tüketicilerimiz de nefes alır.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

YPR Seyhan Adayı’ndan ÇGC’ye ziyaret

Yeniden Refah Partisi Seyhan Belediye Başkan Adayı Seyithan Yıldız ve beraberindeki heyet ile Çukurova Gazeteciler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir