“İhale köylülerin kooperatifine değil AKP’li isme gitti”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Orhan Sümer, Karataş İlçesi sınırları içinde yer alan Tuzla Lagünü’nün balık avcılığı amacıyla ıslah projesi ihalesinin köylülerin kurduğu kooperatif yerine AKP Adana İl Başkan Yardımcısı Davut Şimşek’in başında yer aldığı kooperatife verilmesine sert tepki gösterdi. Tuzla Bölgesi’ndeki dalyan sayesinde geçimini balıkçılıkla sağlayan köylülerle buluşan CHP’li Barut ve Sümer, “Tarım ve Orman Bakanlığı, bu bölgenin insanlarını mağdur eden bu konuya çözüm üretmeli, haksızlığı önlemeli, rantı bitirmelidir” dedi.

İHALE SONUCU ŞAŞIRTMADI

Adana’nın Karataş İlçesi sınırlarında bulunan Tuzla Lagünü’nün avcılık yoluyla projeye dayalı üretim hakkının kiralanması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce ihaleye çıkıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan iş kapsamında yıllardır lagün içindeki dalyandan geçim sağlayan köylülerin kurduğu Tuzla Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi, kentteki üniversitede görevli akademisyenlere hazırlattığı projeyi sundu. Aynı ihale için AKP Adana İl Başkan Yardımcısı Davut Şimşek’in yönetimindeki kooperatif de proje hazırladı. Yöredeki balıkçılıkla uğraşan köylülerin projesi ‘dosyada eksiklikler bulunduğu’ gerekçesiyle elenirken, yıllık milyonlarca lira gelir elde edilecek ihale AKP’li ismin yer aldığı kooperatife verildi.

“YÖRE BALIKÇILARININ PROJESİ NEDEN KABUL EDİLMEDİ?”

Bunun üzerine CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Orhan Sümer, beraberindeki CHP Karataş İlçe Başkanı Seçgin Sakar ve partililerle beraber Tuzla Beldesi’nde mağdur olan yurttaşlarla bir araya geldi. Yaşanan mağduriyeti dinleyen ve sorunları not alan CHP’li Barut ve Sümer, haksızlığın son bulması için bakanlığı göreve çağırdı. Uzun yıllardır yörede balıkçılıktan başka geçim kaynağı olmayan köylülerin işlettikleri dalyanların son dönemlerde hep ‘hatırlı’ kişilere verildiğine dikkat çeken Barut ve Sümer, “AKP döneminde hep görülen ve artık kimsenin şaşırmadığı olaylardan birisi maalesef Tuzla’da yaşanıyor. Neden yöredeki balıkçılarımızın hazırladığı proje kabul edilmiyor da, AKP’li ismin projesine onay veriliyor?” diye konuştu.

“BAKANLIK MAĞDURİYETİ ÖNLEMELİDİR”

Tuzla’daki yerel balıkçıların kurduğu iki kooperatifin başkanları Adnan Yıldırım ve Hasan Özen’i de dinleyen CHP’li Barut ve Sümer, şunları kaydetti:
“Uzun yıllardır Tuzla’daki lagün bölgedeki balıkçılarımızın geçim kaynağıydı. Uluslararası sözleşmelerle ve SİT alanı olmasıyla beraber yasalarla korunan bölge maalesef ihaleyle adeta yandaşlara geçim kapısı haline getirildi. Bölge insanlarının kurduğu 46 üyesi olan kooperatif, yüzlerce insana ekmek kapısı olan dalyanda saf dışı bırakılırken sadece siyasi iktidar kimliği olan bir isim ihaleyi alıyor. Balıkçı köylüler ise dosyalarında evrak eksikliği gerekçesiyle kapsam dışında kalıyor. Bu haksızlık değil mi? Bu vicdanları sızlatmıyor mu? Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgemizin insanlarını mağdur eden bu konuya çözüm üretmeli, haksızlığı önlemeli, rantı bitirmelidir. Sadece AKP kimliği olan bir kişinin çıkarı, yüzlerce köylümüzün önüne konulmasın.”

Bunları da Okuyabilirsiniz

ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ilçe, kasaba ve köylerde yerel seçim çalışmalarına devam ediyor. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir