Av. SEMİH GÖKAYAZ; “TÜRKİYE DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR”

Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Brezilya Donanması’na ait asbestli Nae Sao Paulo gemisinin İzmir Aliağa’da sökümüne izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sert tepki gösterdi.

Av. Gökayaz, yaptığı yazılı açıklamasında, “Brezilya Federal Bölge Mahkemesi asbest yüklü gemi hakkında “Limandan ayrılamaz” diyerek tedbir kararı almıştı. Ama buna rağmen geminin 6 ile 7 Eylül arasında ülkemize gelmesi bekleniyor. O gemiden çıkacak 9 ton asbestin sökümden sonra imhası / depolanması ise çevreye ve çevredeki halka nasıl zarar vereceğini tahmin etmek zor değildir. Bugün tanıklık ettiğimiz potansiyel bir yasadışı atık ithalatının gerçekleştiği tehlikeli bir vakadır. Çevre Kanunu’nun 13. Maddesine göre tehlikeli atıkların ithalatı yasaktır. Aynı şekilde, ülkemizin de taraf olduğu Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi ve İzmir Protokolü de tehlikeli atık ithalatını ve ülkeler arası transit geçişini yasaklamaktadır. Buna karşın örneğin Gaziemir’de 2007 yılında tespit edilen, ülkemize girişi yasak olan, nasıl geldiğine dair bilgi paylaşılmayan radyoaktif atıklarla ilgili süreç halen devam etmektedir. Tüm bu yaşananlar, bu izni verenlerin ülkemizi atık çöplüğü yapma politikasını açıklıkla ortaya koymaktadır. Yüksek miktarda tehlikeli atık taşıyan, hiçbir ülkenin sökümünü üstlenmediği Sao Paulo gemisi ülkemize gelmemelidir. Verilen izinler iptal edilmelidir ve Sao Paulo ve diğer tüm zehirli gemiler, nerede yapılıyorsa orada sökülmelidir. Brezilya Donanması’na ait asbestli gemi Sao Paulo’nun İzmir Aliağa’da sökümüne izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu kararından bir an evvel vazgeçmelidir. Türkiye dünyanın çöplüğü değildir.“ ifadelerini kullandı.

Bunları da Okuyabilirsiniz

DAİMFED’TEN YÜREĞİR’E YATIRIM ATAĞI

DAİMFED (Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu) Genel Başkan Mustafa Karslıoğlu, Genel Başkan vekili Faruk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir